Premiär för primörer

Primörer är smaken av vår, sol och liv som vänder åter. Med lätt handlag, smör och lite salt kommer årets första skörd till sin fulla rätt. Här tipsar vi om vilken primör som passar till vilken maträtt.
Text Jenny Damberg Foto Mathias Nordgren.

Tips: Sugen på sparris? Här hittar du alla våra sparrisrecept!

1. Sparris

Vårsäsongens späda sparris är lika god ångad som råstekt eller grillad. Njut med smör eller varför inte en “hollandaise” på löskokt ägg?

2. Färskpotatis

Tack vare sin outvecklade stärkelse är färskpotatis mer stunsig och smörig än sina vintersyskon. Den är fantastisk att äta som den är, i en somrig sallad eller i skivor på smörgåsen.

3. Romanesco

En korsning mellan broccoli och blomkål som gör sig fantastiskt bra på grillen eller i en sallad tillsammans med fänkål, gurka och crème fraiche.

4. Knipplök

Grillad eller försiktigt kokt i lättsaltat vatten är säsongens första knipplök en ren delikatess. Den passar också bra som fyllning i en frittata.

5. Kål

Bland demer undanskymda primörerna finns årets första vitkål, spetskål och blomkål. Alla är de goda grillade och serverade med en örtig vinägrett.

6. Rödbetor

Små, lättkokta rödbetor med smör och salt är ett av försommarens glädjeämnen. Ta också tillvara på blasten!

7. Sockerärtor

Är det här definitionen av krispighet? Säsongens första sockerärtor mognar i juni och smakar bäst som de är, utan någon som helst tillagning.

8. Knippmorötter

Morötter finns året om, men det är ändå något särskilt med de nätta exemplar som skördas från början av juni och framåt.

9. Rädisor

En av de allra första vårgästerna som gör sig bäst som de är tillsammans med rumsvarmt smör och salt.

10. Rabarber

Rabarberns syra gör den till en perfekt partner till söta efterrätter och bakverk. Testa också att pickla rabarber för ett sötsyrligt tillbehör till grillat.

 

Smarrigt recept på picklad rabarber och rädisa

Picklad rädisa och rabarber blir ett supergott och enkelt tillbehör till vårens och sommarens sallader, eller till grillat. Ättiksinläggningen rundar dessutom av den ibland skarpa syran som finns i rabarbern på ett fint sätt. Till receptet >

 

Tips!

Kom ihåg att ta tillvara på blasten från knippen med rödbetor och morötter! Recept på pesto med morotsblast hittar du här.

 

Fler smarriga recept >

ica ugglebo dagens lunch

Dagens lunch - varje dag mellan 11-13

Vi har varm lunch måndag-fredag mellan 11.00-13.00. Hämtas i charken.

ica ugglebo facebook

Följ oss på Facebook

Gilla oss på Facebook så får du nyheter, inspiration och smarta tips - direkt i ditt flöde.

> Till vår Facebook-sida

ica ugglebo salladsbar

Vår fräscha Salladsbar!

Mixa din egen sallad 10:90 / hg.

ica ugglebo catering

Vårt cateringsortement

Med ett brett urval av mat och godsaker erbjuder vi catering som passar till varje tillfälle när du vill bjuda på något gott.

> Se vårt cateringsortiment

ica ugglebo ica hemma

ICA Hemma

Handla dina köksprylar, leksaker, film, spel, böcker och inredning för hemmet på ICA Hemma. Gör dina val i lugn och ro, enkelt och bekvämt.</p

ica ugglebo delidisken

Delidisken

Vår nya delidisk är på plats, vi fyller den efter era behov!