nasslor

Vågar du äta nässlor? Gör det! Brännässlan är mest känd som ogräs och sommarplåga mot bara ben och armar. Men plockar du de små späda skotten från april till juni kan du använda nässlor i maten - med ett både gott och näringsrikt resultat.

Näringsrikt ogräs

Brännässlor är laddade med nyttigheter - bland annat innehåller de C-, B- och A-vitamin, är väldigt järnrika och innehåller andra viktiga mineraler som magnesium och kalium. Har du något ogästvänligt hörn i trädgården som är fullt av brännässlor kan du skatta dig lycklig! Använd nässlorna på samma vis som du använder spenat, till exempel i soppor, paj och gratänger. Du kan också använda nässlor att gödsla med i trädgården. Då låter du en hink vatten stå och dra med brännässlor i under några dagar. Späd sedan ut gödselvattnet med 4-5 delar vatten och berika rabatterna med det.

Skörda brännässlor

Det är de små späda bladen som lämpar sig bäst i matlagning, så den absolut bästa skördetiden är under våren. Men även mitt i sommaren går det bra att plocka brännässlor, ta bara de spädaste bladen högst upp och skippa den grova stjälken. Självklart är det bra att använda handskar när du skördar, är du känslig så ladda upp med dubbla handskar. Rensa sedan nässlorna noga och skölj i vatten.

Förväll brännässlorna!

För att kunna äta dem måste du förvälla brännässlorna, så att de inte bränns. Det betyder att du kokar nässlorna på medelhög värme i några minuter, mellan 3 till 5 minuter är lagom. Skölj dem sedan i kallt vatten, och krama ur så mycket vatten som möjligt. Vill du inte använda dem på en gång så frys in de förvällda nässlorna i små fryspåsar, perfekt att plocka fram under vintern.

 

 

 

ica ugglebo dagens lunch

Dagens lunch - varje dag mellan 11-13

Vi har varm lunch måndag-fredag mellan 11.00-13.00. Hämtas i charken.

ica ugglebo facebook

Följ oss på Facebook

Gilla oss på Facebook så får du nyheter, inspiration och smarta tips - direkt i ditt flöde.

> Till vår Facebook-sida

ica ugglebo salladsbar

Vår fräscha Salladsbar!

Mixa din egen sallad 10:90 / hg.

ica ugglebo catering

Vårt cateringsortement

Med ett brett urval av mat och godsaker erbjuder vi catering som passar till varje tillfälle när du vill bjuda på något gott.

> Se vårt cateringsortiment

ica ugglebo ica hemma

ICA Hemma

Handla dina köksprylar, leksaker, film, spel, böcker och inredning för hemmet på ICA Hemma. Gör dina val i lugn och ro, enkelt och bekvämt.</p

ica ugglebo delidisken

Delidisken

Vår nya delidisk är på plats, vi fyller den efter era behov!