30 min - Enkel

Kanelknäcke med cheddar och russin- & mandelchutney - recept från ICA

På jakt efter nåt trevligt att bjuda på till glöggfikat? Vi tipsar om kanelknäcke toppat med en smakrik, hemlagad chutney och en god cheddarost. Russinchutney med äpple, lök, vitlök, chili och sötmandel är smakrik och ett trevligt inslag på glöggfikat.

Ingredienser

Portioner: 8
Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

Russin- & mandelchutney

  • 1/4 äpple
  • 1/4 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 röd chili
  • 50 g skalad sötmandel
  • 50 g russin
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 dl socker
  • salt

Till servering

  • 300 g cheddarost
  • 8 skivor kanelknäcke
  • ev hackad persilja

Gör så här

Chutney

  1. Fintärna äpple samt finhacka lök, vitlök, chili och mandel.
  2. Blanda tillsammans med russin, äppelcidervinäger och socker i en kastrull.
  3. Koka kraftigt ca. 5 minuter tills konsistensen tjocknar.
  4. Smaka av med salt och kyl ner.

Till servering

  1. Toppa kanelknäcke med cheddarost och chutney.
  2. Strö ev över lite hackad persilja.

 

För alla

Fri från laktos och ägg men innehåller gluten.
Gör mjölkproteinfri: byt osten mot mjölkproteinfritt ostalternativ.

Recept och bild i samarbete med Wasabröd.

Fler recept på ica.se >

45 min - Medel

Minihamburgare på högrev - recept från ICA

Små sliders, eller minihamburgare, är roliga och uppskattade inslag i julens mingelmat. För att ge dem en juligare smak kan ketchupen smaksättas med glögg. Servera burgarna gjorda på högrev med karamelliserad lök, blåmögelost och sallad.

Ingredienser

Portioner: 8 st.

Lök

  • 3 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk strösocker
  • salt

Glöggketchup

  • 2 dl glögg
  • 1 dl ketchup
  • svartpeppar

Burgare

  • 400 g högrev
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk rapsolja

Till servering

  • 8 sliderbröd
  • 1 hjärtsallad
  • 100 g blåmögelost

 

Gör så här

  1. Lök: Skala och skiva löken i tunna skivor, stek dem på svag värme i smöret tills den är mjuk och gyllenbrun. Smaka av med socker och salt.
  2. Glöggketchup: Koka ihop glöggen tills det återstår ca 2 msk vätska (för 8 sliders), blanda ner den i ketchupen och smaka av rikligt med nymald svartpeppar.
  3. Burgare: Blanda färsen med senap, forma till jämna burgare. Salta och peppra och stek dem i oljan 2-3 minuter på varje sida.
  4. Till servering: Servera burgarna med bröd, sallad, lök, skivad blåmögelost och glöggketchup.

 

För alla

Kontrollera innehållet i slidersbrödet i övrigt fri från ägg.
Innehåller gluten, laktos och mjölkprotein.

Fler recept på ica.se >

60 min - Medel

Rocky road med tranbär - recept från ICA

Recept och bild i samarbete med Löfbergs rosteri och kaffebar.

Det finns nästan lika många versioner av rocky road som det finns människor! Vi rekommenderar den här varianten som innehåller tranbär som ger en frisk smak i allt det söta. Perfekt till en god kopp kaffe!

Ingredienser

Portioner: 30-40 bitar

  • 4 dl saltade cashewnötter
  • 5 dl torkade tranbär
  • 200 g mjölkchoklad
  • 200 g mörk choklad
  • 1 dl pistagenötter
  • 2 påsar chokladkolor av dumletyp (à 220 g)
  • 1 påse minimarshmallows (à 150 g)

 

Gör så här

  1. Hacka nötterna och tranbär grovt.
  2. Smält chokladen över ett vattenbad.
  3. Blanda i resten av ingredienserna. Blanda väl.
  4. Tryck ut i en form.
  5. Låt det stelna i kylen.
  6. Skär sedan i bitar.

 

För alla

Kontrollera noga innehållet i godiset.
Fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.

Fler recept på ica.se >

45 min - Medel

Sötpotatisrakor med mynta och fetaost - recept från ICA

Heta rårakor gjord på sötpotatis och sambal oelek som steks gyllenbruna och krispiga. Servera med en matig grynsallad som är smaksatt med krämig, salt fetaost och mjälla små babyspenatblad. Toppa allt med en svalkande myntayoghurt och njut!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 19, 2017. Till matkassen >

Ingredienser

Portioner: 4
Behöver du fler portioner? Ändra här >

Sötpotatisrakor

  • ca 500 g sötpotatis
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk olja

Grynsallad

  • 4 port grynblandning dinner booster
  • 150 g fetaost
  • 65 g babyspenat

Myntayoghurt

  • 1 kruka mynta
  • 1 1/2 dl matyoghurt
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 75°C och sätt in en plåt.
  2. Sötpotatisrakor: Skala och riv sötpotatisen. Vispa ihop ägg och mjöl med kryddorna. Rör ner mjölk och sötpotatis.
  3. Grynsallad: Koka grynen enligt anvisningen på förpackningen.
  4. Myntayoghurt: Hacka myntan och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
  5. Stek sötpotatisrakor i oljan och håll dem varma i ugnen på plåten.
  6. Smula fetaosten och blanda med gryn och spenat.
  7. Servera rårakorna med grynsallad och myntayoghurt.

 

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på grynmixen. Kan innehålla spår av gluten. Rätten innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: använd mjölk, fetaost och matyoghurt utan laktos.

Fler recept på ica.se >

30 min - Enkel

Kyckling- och bacongryta med champinjoner - recept från ICA

Letar du efter en ny och snabblagad hösträtt har du här en mustig kycklinggryta. Den strimlade kycklingen blandas med bacon, stekta champinjoner och rödvinssås. Serveras med fördel tillsammans med nykokt ris och hackad persilja.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 41, 2017. Till matkassen >

Ingredienser

Portioner: 2
Behöver du fler portioner? Ändra här >

  • 2 port ris
  • 250 g champinjoner
  • 140 g tärnat bacon
  • 300 g strimlad kycklingfilé
  • 1 tsk smör
  • salt och peppar
  • 1 dl vatten
  • 2 dl rödvinssås
  • 1/2 ask färsk persilja (à 20 g)

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Ansa och skär champinjonerna i halvor. Stek dem och baconet i en stekpanna. Lägg upp på en tallrik.
  3. Stek kycklingen i smöret och krydda med salt och peppar. Rör i svampfräset, vattnet och såsen. Sjud ca 5 minuter.
  4. Hacka persiljan och rör i grytan. Servera med riset.

 

För alla

Kontrollera noga innehållet i rödvinssåsen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett eller olja.

Fler recept på ica.se >