45 min - Enkel

Recept på torsk med romsås från ICAs matkasse

Rimmad torsk bildar här en underbar rätt i form av torsk med romsås och potatis. Romsåsen gör du genom att blanda gräslök, crème fraiche och rom samt smakar av med kryddor. Den nykokta amandinepotatisen passar perfekt till den smörstekta fisken. Ät gärna med mâchesallad och krispig gurka.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 8, 2018. Till matkassen >

Ingredienser

Portioner: 2
Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

450 g potatis (gärna amandine).

 

Romsås

  • 1/2 ask färsk gräslök (à 20 g)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 burk ishavsrom (à 75 g)
  • peppar

 

  • 250 g rimmad torskfilé
  • 1 msk smör

 

  • 250 g snackgurka
  • 1/2 påse mâchesallad (à 65 g)

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen.

  2. Romsås
    Skär gräslöken fint. Blanda med crème fraiche och rom. Smaka av med peppar.

  3. Stek torsken i smöret i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida.

  4. Servera torsken med potatis, romsås, gurka och sallad.

 

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd crème fraiche och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraichen mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Använd mjölkfritt matett.

Fler recept på ica.se >

45 min - Medel

Auberginepiccata med soltorkad tomatkräm

Auberginepiccata är en otroligt god rätt med fina texturer. Auberginen som du skär i skivor vänder du sedan i en ost- och ströbrödblandning. Stek sedan plättarna gyllenbruna så att de får en fin krispig yta. Servera slutligen med nykokt ris, tomat- och gräslöksdipp samt en härlig sallad.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 4, 2018. Till matkassen >

Ingredienser

Portioner: 4
Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

4 port ris

Aubergine

  • 2 auberginer
  • 1/2 dl vetemjöl
  • salt
  • peppar
  • 2 ägg
  • 150 g riven gratängost
  • 1 dl ströbröd
  • 3 msk olivolja

Tillbehör

  • 1/2 rödlök
  • 135 g soltorkade tomater
  • 1 ask färsk gräslök (à 20 g)
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1/2 cosmopolitansallad
  • 200 g selleristjälkar

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Sätt ugnen på 150°C.

Aubergine

  1. Skär auberginerna i skivor, ca 1 1/2 cm tjocka.
  2. Häll upp mjölet på en tallrik, salta och peppra.
  3. Vispa upp äggen i en djup tallrik.
  4. Blanda osten med ströbrödet på en tallrik.
  5. Vänd aubergineskivorna först i mjölet. Vänd dem sedan i ägget och sist i ostblandningen.
  6. Stek dem gyllenbruna i omgångar i olivoljan i en stekpanna på medelvärme.
  7. Lägg dem på en plåt och sätt in mitt i ugnen ca 15 minuter. Starta timer

Tillbehör

  1. Skala och skär löken i tunna skivor.
  2. Strimla tomaterna och gräslöken, blanda det med crème fraiche.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär salladen i bitar.

Servera auberginen med ris och alla tillbehör.

 

För alla

Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt mjöl. Använd glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölkprotein) eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: uteslut osten eller välj mjölkfritt alternativ. Byt ut crème fraichen mot mjölkproteinfritt alternativ.

Fler recept på ica.se >

Nyttigare vardag Veckomeny v 4

Nu kör vi igång en till nyttig matvecka! Den här veckan bjuds det på allt från syrlig böngryta med koriander till pumpasoppa med vitlöksstekt svamp och mandel. Gott och hälsosamt!

Till Veckomeny v.4 >

45 min - Medel

Lins- och fetaostbiffar med gräslök och tomatsallad

Det finns många goda alternativ till köttfärsbiffen, bara man vågar prova. Linser och fetaost är fantastiska tillsammans i en sallad, så varför inte i en biff? Då kan du istället göra salladen på söta körsbärstomater och rödlök.

Ingredienser

Portioner: 4
Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

Lins- och fetaostbiffar

  • 1 förp kokta gröna linser (à 380 g)
  • 1 ask färsk gräslök (à 20 g)
  • 150 g fetaost
  • 1 ägg
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rapsolja

Quinoamix

  • 300 g
  • 4 port röd quinoamix
  • 1 gul paprika
  • 1/2 gurka
  • salt och svartpeppar

Tomatsallad

  • 250 g körsbärstomater
  • 1 liten rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamicovinäger

Gör så här

Biffar

  1. Häll linserna i en sil, skölj noga och låt rinna av.
  2. Skär gräslöken tunt.
  3. Bryt fetaosten i små bitar.
  4. Mixa linser, ägg, majstärkelse, salt och peppar i en matberedare tills smeten går ihop.
  5. Vänd ner fetaosten och hälften av gräslöken.
  6. Forma till små biffar och stek i oljan i en stekpanna på medelvärme till gyllenbrun yta.

Quinoa

  1. Koka quinoamixen enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Dela, kärna ur och skär paprikan i tärningar.
  3. Tärna gurkan.
  4. Blanda quinoa, paprika och gurka, smaka av med salt och peppar.

Tomatsallad

  1. Dela tomaterna.
  2. Skala och skiva löken tunt.
  3. Vispa ihop olivolja och vinäger i en skål.
  4. Vänd ner tomater och lök.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Servera lins- och fetaostbiffarna med quinoamix, och tomatsallad, strö över resten av gräslöken.

 

För alla

Kontrollera noga innehållet i quinoamixen.
Fri från gluten men innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut fetaosten mot mjölkproteinfritt ostalternativ.

Fler recept på ica.se >

Nyttigare vardag Veckomeny v 3

Lax i buljong med ägg och brysselkål, lins och fetaostbiffar eller kycklingwraps med sötpotatis och guacamole. Den här veckan bjuds det på spännande kombinationer som kommer få dina smaklökar att krulla sig av förtjusning.
ICA-dietisterna Caroline Wilbois och Johanna Andersson.

Till Veckomeny v.3 >