30 min - Enkel

Pasta med sötpotatis, halloumi och röd pesto - ett recept från Buffé

Basilikadoftande pasta med pesto möter chilirostad sötpotatis och krispig halloumi. Underbart och mättande vegorecept. Passa på att laga en större sats och spara till matlådan.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2018

Till buffé

TILL BUFFÉ

Ingredienser

Portioner: 4
Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

  • 500 g sötpotatis
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 1/2 krm salt
  • 200 g halloumiost
  • 2 msk rapsolja
  • 250 g valfri pasta
  • 1 dl röd pesto
  • 1 dl matyoghurt
  • 65 g ruccola
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1/2 dl rostade nötter eller frön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Skala sötpotatisen och skär i cm-stora tärningar och lägg i en ugnsform.
  3. Blanda med olivolja, chiliflakes och salt.
  4. Rosta i mitten av ugnen 10-15 minuter tills den får färg, rör om efter halva tiden.
  5. Skär halloumin i tärningar.
  6. Stek i rapsoljan tills den får färg och blanda med sötpotatisen.
  7. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1 dl av pastavattnet (för 4 port).
  8. Blanda pastavatten med pesto och yoghurt, vänd ner i pastan.
  9. Toppa pastan med halloumi-och sötpotatisfräset, ruccola, basilika och rostade nötter eller frön.

För alla

Innehåller mjölkprotein.
Kontrollera noga innehållet i peston.
Gör glutenfri: välj glutenfri pasta.
Gör laktosfri: välj laktosfri halloumi och matyoghurt.
Gör äggfri: välj äggfri pasta. Känsliga äggallergiker bör välja en pesto gjord på ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Tips

Recept på smarrig hemmagjord Röd pesto >

Fler recept på ica.se >

 

1-4 tim - Medel

Lyxig snickerskaka - ett recept från Buffé

Krämigt jordnötssmör tillsammans med en fyllig chokladsmak blir en svårslagen kombo i denna maffiga kaka. Skär upp i tårtbitar eller i mindre rutor. Ett alternativ för veganer och perfekt som ett lite hälsosammare fika eller som mumsigt lördagsgodis.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2015

Till buffé

TILL BUFFÉ

 

Ingredienser

Portioner: 10
Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

  • 100 g valnötter
  • 12 dadlar
  • 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl kakao
  • ev 1 msk vatten
  • kakao
  • salta, hackade jordnötter till garnering

Fyllning

  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk agavesirap
  • 3/4 dl vatten
  • 1 krm flingsalt

Chokladglasyr

  • 1/2 dl kokosolja
  • 1 1/2 msk agavesirap
  • 1/2 dl kakao
  • 1 krm flingsalt

Gör så här

  1. Mixa valnötter, dadlar, havregryn, kakao och ev vatten till en smidig smet.
  2. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant, ca 10 x 35 cm.

  3. Fyllning:
    Mixa jordnötssmör, havregryn, agavesirap, vatten och flingsalt till en krämig röra.
    Bred den över bottnen.

  4. Chokladglasyr:
    Smält kokosoljan i en liten kastrull.
    Låt svalna.
    Blanda med agavesirap, kakao och flingsalt.
    Rör till en slät glasyr.

  5. Häll chokladglasyren över kakan. Ställ i kylen och låt stelna.
  6. Garnera kakan med pudrad kakao och hackade jordnötter strax före servering.

 

Fler recept på ica.se >

 

45 min - Medel

Fisksoppa med torsk, ingefära och lime - Recept från ICA

Receptet är framtaget av Tina Nordström. Recept och bild från Findus.

En enkel men ljuvligt god fisksoppa med torsk där basen består av kokosmjölk. Soppan smaksätts med schalottenlök, vitlök, örter, ingefära och gurkmeja. Toppa med några droppar tabasco om du vill ha lite extra sting.

Ingredienser

Portioner: 4

Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

  • 800 g fryst torskrygg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 schalottenlökar
    juicen från 2 lime
  • 1/2 paket hackad fryst ingefära
  • 2 burkar kokosmjölk (à 400 ml)
  • 3 dl vatten
  • 1 ask fryst koriander
  • 1 ask fryst persilja
    1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • några droppar tabasco
  • olivolja och smör till stekning

Gör så här

  1. Tina fisken.
  2. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.
  3. Skär och portionera torskrygg i grova bitar.
  4. Ringla olivolja och en klick smör i en kastrull och lägg i lök, vitlök, ingefära och gurkmeja. Fräs det i ett par minuter, tills löken blir mjuk.
  5. Häll på kokosmjölk, vatten, limejuice, och salta, låt koka ihop i ca 6-8 minuter.
  6. Lägg i torskrygg och sjud den ytterligare i ca 10 minuter på svag värme, tills torsken känns spänstig och klar.
  7. Smaka av med hackad koriander, persilja och några droppar tabasco.

 

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör/matfett eller välj olja att steka i.
Gör mjölkproteinfritt: uteslut smöret och välj olja att steka i.

 

Receptet är framtaget av Tina Nordström. Recept och bild från Findus.

 

Fler recept på ica.se >

 

45 min - Medel

Äggwraps med rökt lax till påskbuffén - Recept från ICA

Festligt gröna wraps färgade av spenaten och utsökt goda med rökt lax. Passar perfekt både på buffébordet eller som en lättare middag. Gör personlig och fyll med dina favorittillbehör.

Ingredienser

Portioner: 4

Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

  • 6 ägg
  • 65 g babyspenat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 12 gröna sparrisar
  • 1 ask, färsk dill (à 20 g)
  • skalet av 1/2 citron
  • 2 dl smetana
  • 1 hjärtsallad
  • 180 g skivad kallrökt lax

 

Gör så här

  1. Mixa ägg, spenat, salt och peppar i en blender till en grön omelettsmet.
  2. Stek 4 omeletter (för 4 port) i smöret, gärna i en non stickstekpanna, på en sida. Vänd upp omeletterna på smörpapper.
  3. Skär bort ca 2 cm av nedre delen på sparrisen och skala dem om de är tjocka. Koka sparrisen i saltat vatten några minuter. Ta upp och spola den kall och lägg på hushållspapper för att rinna av.
  4. Skär dillen fint. Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten.
  5. iv det yttersta skalet av citronen.
  6. Blanda dill och citronskal med smetana. Smaksätt med salt och peppar.
  7. Ansa och lossa salladsbladen från varandra.
  8. Fördela salladsblad, sparris och rökt lax på omeletterna. Ringla på dillsås.
  9. Rulla ihop omeletterna.

 

För alla

Fri från gluten men innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt smör och smetana mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Näringsvärdet är beräknat på 4 portioner.


Tips

Grundreceptet är beräknat för 4 portioner men passar även som 10 bufféportioner. Skär då omeletterna i mindre bitar.

 

Fler förslag på recept till påskbuffén finns här >

 

30 min - Enkel

Spenatsoppa med ägg och bondbröd ett recept från ICA

Har du en påse hackad spenat i frysen? Tillsammans med grädde, lök och en bakpotatis har du grunden till en snabblagad och krämig spenatsoppa. För extra protein och mättnad serveras denna gröna goding med kokta ägg. Enkel, god och proppfull av vitamin K.

Ingredienser

Portioner: 4
Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

  • 4 ägg
  • 1 gul lök
  • 1 bakpotatis
  • 600 g fryst hackad spenat
  • 3 dl vispgrädde
  • 8 skivor bondbröd

Att ha hemma

  • 1 msk olivolja
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg äggen i kokande vatten och låt koka ca 9 minuter. Spola i kallt vatten och skala. 
  2. Skala och hacka löken.
  3. Skala och tärna potatisen.
  4. Fräs löken mjuk i olivoljan i en stor kastrull.
  5. Tillsätt potatis, spenat, buljong och grädde.
  6. Koka upp och låt koka ca 10 minuter.
  7. Mixa soppan slät med stavmixer eller i en blender.
  8. Häll tillbaka soppan i kastrullen och smaka av med salt och peppar.

Servera spenatsoppan med ägghalvor och bröd.

 

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut äggen.


Klimattips

Gör vegansk genom att använda en krämig havrebaserad matlagningsbas istället för vispgrädden. Denna ändring minskar klimatpåverkan med 63 %.

Fler recept på ica.se >