1-4 tim - Medel

Friterad kladdkaka med glass och bär - ett recept från ICA Buffé

Recept på friterad kladdkaka toppad med glass och färska bär. Frasig succé!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2014

Till buffé

TILL BUFFÉ

Ingredienser

Portioner: 4

Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

  • 4 bitar kladdkaka (köpt eller hembakt)
  • 1/2 påse frityrpulver (à ca 65 g)
  • ca 1 l frityrolja

Till servering

  • Vaniljglass
  • Chokladsås
  • Marshmallows
  • Färska bär (t ex bigaråer och jordgubbar)

Gör så här

  1. Lägg kladdkakan i frysen ca 2 timmar.
  2. Blanda frityrmixen enligt anvisning på förpackningen.
  3. Hetta upp frityroljan i en kastrull till 180°C.
  4. Doppa kladdkaksbitarna i frityrsmeten och lägg sedan ner i den heta oljan. Fritera tills de fått gyllene färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Servera genast med glass, chokladsås, marshmallows och färska bär.

 

Här hittar du fler härliga kladdkakerecept >

 

1-4 tim - Medel

Gräddpudding med rosengeranium och smultron - ett recept från ICA Buffé

Gräddpudding med rosengeranium och smultron är en härligt söt och somrig dessert. Smultron och citron är tongivande smaker.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2007

Till buffé

TILL BUFFÉ

Ingredienser

Portioner: 4

Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

  • 10 rosengeraniumblad eller rivet citronskal (10 rosengeraniumblad motsvarar rivet skal av 1/2 citron)
  • 4 dl grädde (valfri sort)
  • 1 dl strösocker
  • 200 g smultron eller andra röda bär
  • 1 msk strösocker
  • 2 gelatinblad
  • 1 msk vatten till smältning

Garnering

  • Lite smultron och gärna rosengeraniumblommor

Gör så här

  1. Skölj bladen och riv dem i mindre bitar. Koka upp grädde, socker och blad. Låt det stå 1 timme så bladen hinner ge smak.
  2. Rensa bären och lägg dem i en kastrull med sockret. Spara några till dekoration. Hetta upp bären och rör tills sockret smält.
  3. Fördela i glasen.
  4. Sila bort rosengeraniumbladen från gräddblandningen.
  5. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp dem och smält dem på svag värme i en kastrull med vattnet (eller i mikro). Vispa i det i gräddblandningen.
  6. Häll blandningen över smultronen i glasen och ställ kallt minst 3-4 timmar eller över natten.
  7. Garnera med lite smultron och gärna blommor och blad.

 

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot t ex havrebaserad gräddersättning från Beneviva, Oatly Imat eller Go.

 

Fler recept på ica.se >

 

30 min - Medel

Bönburgare med vita bönor - recept från ICA i samarbete med Lantmännen GoGreen

Recept och bild i samarbete med Lantmännen GoGreen.

En matig och het sommarburgare som tillagas i ett nafs – de färdigkokta bönorna gör denna rätt väldigt snabblagad. Bönornas milda smak gifter sig fint med den heta chilin, krämiga avokadon och de umamirika röda tomatskivorna. Ringla över chilimajonnäs och ät er mätta och belåtna.

Ingredienser

Portioner: 4

Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

  • 400 g svenskodlade små vita bönor (väl sköljda)
  • 1 färsk hackad chili (1/2 - 1 färsk chili motsvarar ca 30 g)
  • 3 msk potatismjöl
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • olja till stekning/grillning
  • 4 hamburgerbröd

Chilimajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • srirachasås efter smak

Tillbehör

  • 2 avokador
  • 50 g skott eller groddar
  • sallad
  • tomat

 

Gör så här

  1. Skölj bönorna under rinnande vatten i ett durkslag, låt rinna av.
  2. Finhacka chilin.
  3. Mixa bönorna med mixerstav och blanda i chili, potatismjöl, salt och peppar.
  4. Forma till burgare och pensla med olja.
  5. Grilla eller stek burgarna 3–4 min per sida, salta och peppra.

  6. Chilimajonnäs:
    Blanda ihop chilimajonnäsen.

  7. Tillbehör:
    Gröp ur avokadoköttet och skär det i skivor.

  8. Servera burgarna i hamburgerbröd med avokado, skott, sallad, tomatskivor och chilimajonnäs.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt hamburgerbröd.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

Tips

Lägg bönburgarna i frysen ca 30 minuter innan grillning/stekning, då håller de ihop ännu bättre.

 

Fler recept på vegetariska burgare >

1-4 tim - Medel

Kallrörd rabarberlemonad - ett recept från ICA Buffé

Inget är så läskande som ett glas iskall lemonad. Här med smak av rabarber. Genom att kallröra lemonaden lockas den fina smaken fram mer skonsamt, vilket i slutändan ger en helt underbar dryck. Inte blir det sämre med en vaniljstång i.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2016

Till buffé

TILL BUFFÉ

Ingredienser

Portioner: 4 1/2 l

  • 3 kg rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 4 l vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 1 tsk natriumbensoat
  • ca 16 dl strösocker (16 dl motsvarar ca 1440 g)
  • 4 dl färskpressad citronjuice

Gör så här

  1. Skölj rabarbern. Skär i cm-stora bitar.
  2. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna.
  3. Lägg rabarber, vaniljstång och frön i en stor bunke eller kastrull.
  4. Koka upp vattnet och häll över.
  5. Rör ner citronsyra och natriumbensoat.
  6. Låt stå övertäckt i 2 dygn i kylen. Rör då och då.
  7. Sila av vätskan.
  8. Rör ner socker och citronjuice.
  9. Låt stå tills sockret lösts upp. Rör då och då.
  10. Häll upp lemonaden på väl rengjorda flaskor.
  11. Späd med vatten och is vid servering.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Späd lemonaden med kolsyrat vatten för en fräsch, bubblande dryck!

Fler recept på ica.se >

 

45 min - Medel

Nyttigare rabarberpaj - recept från ICA

Klassisk smulpaj med syrliga rabarber och söta jordgubbar. Pajen är sötad med honung och kokossocker. Vi har valt havregryn som tillför nyttiga fibrer istället för vetemjöl och den innehåller mindre smör. Smakar som en sommardag!

Ingredienser

Portioner: 8

Behöver du ändra antalet portioner? Ändra här >

Fyllning

  • 500 g rabarber
  • 250 g jordgubbar
  • 1 tsk hela kardemummakärnor
  • 3 msk kokossocker
  • 2 msk potatismjöl

Smuldeg

  • 4 dl havregryn
  • 2 msk flytande honung
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Fyllning: Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Skär jordgubbarna i bitar. Lägg allt i en pajform, ca 26 cm i diameter.
  3. Mortla kardemummakärnorna. Blanda dem, kokossocker och potatismjöl och strö över frukten och blanda om.
  4. Smuldeg: Blanda alla ingredienser till en smulig deg. Fördela degen över fyllningen. 
  5. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria havregryn.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Tips

Prova gärna byta ut kardemumman mot 1 msk riven färsk ingefära (för 8 bitars paj).

 

Fler recept på goda rabarberpajer >